Office 365 traag

Tijdens installatie op een nieuwe server bleek office 365 heel veel trager te zijn dan dezelfde versie op een “oude” server.  Na veel onderzoek en verbazing blijkt het volgende :

De microsoft servers worden over de hele wereld heftig belast. Om de belasting te spreiden heeft microsoft zo iets als een dynamische adres toekenning bedacht.  Zo krijgt een gebruiker automatisch de dichts bij zijnde cq snelste server bij hem in de buurt. In Afrika is dat uiteraard een andere server dan in China of Europa.  Deze server staan onderling weer met een supersnel netwerk met elkaar verbonden.

Nu zou een ervaren gebruiker denken dat de geo-locatie van het IP adres gebruikt wordt, maar niets is minder waar.  Bij een DNS call naar een microsoft server vraagt deze de regio instelling op van de DNS server welke de adres-call uitvoert.

Door deze actie kun je als gebruiker c.q. systeembeheerder  geen gebruik maken van bijv de Google DNS servers. Bovendien is het vereist dat van de eigen DNS servers de regio code goed ingesteld wordt en dat je gebruikt maakt van DNS server van de eigen internet aanbieder.

Controle met een eenvoudige ping opdracht (ping  outlook.office365.com) maakt snel zichtbaar of je goed bezig bent.  De response tijden liggen bij een goede instelling op of onder 50 mSec.